Pilates Nedir?

Pilates Tarihçesi

Neden Pilates?

Pilates Prensipleri

Kimler Yapabilir?

Makbule Pınar Doğan Kimdir?

Pilates

Dersler

Uygulamalar

İletişim

Pilates Nedir?

Pilates, Joseph Pilates tarafından kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek amacıyla geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Egzersizler minder üzerinde ya da özel olarak dizayn edilmiş  aletlerle yapılır. Pilates sistemi vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik farklı aktivitelere uygun egzersizler içerir. 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan pilates, 21. yüzyılın modern insanları tarafından büyük ilgi gördü. Günümüzde pilates yapan kişi sayısı giderek artmaktadır.

 

Pilates yöntemi kinetik zinciri bir bütün olarak ele alır; bir iyileşme süreci yardımıyla, bu yöntem köklü değişiklikler yaratabilir ve vücudun performansını arttırabilir.

Joseph  Pilates, 1880’li yıllarda Almanya’da doğdu. Çocukluğunda ateşli romatizma, astım, raşitizm rahatsızlıkları yaşamaktaydı. Bu hastalıkları aşma güdüsü ile  sağlık durumunu iyileştirmek için vücut ve zihnini kuvvetlendirici bir yol izlemeye başladı.  Yoga ve zen meditasyonunu keşfederek eskrim, boks, güreş ve jimnastik ile uğraştı. 1912’de Pilates, bir sirk aktoru olarak İngiltere seyahati sırasında 1.Dünya Savaşı başladığı sıralarda diğer Alman vatandaşları ile birlikte Isle of Man adasında bır kampa götürüldü  ve savaş süresince burada tutuldu. Kampta olduğu sürece sürgün edilen kişilere her gün egzersiz yaptırdı. Pilates’in aktardığına göre 1918-1919 yılları arasındaki grip salgınında onun egzersiz programına katılıp, rejim programını takip edenlerin hiçbiri bu salgından etkilenmedi. Düzenli çalışma sonucunda Joe Pilates  ilk egzersiz aletini oluşturdu; 30 hasta ile hergün çalışmak zordu ve bunun üzerine Joe hasta yataklarına yaylar takarak ilk cadiilac’ı oluşturdu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Böylece hastaları Pilates’in  gözetiminde kendileri egzersiz yapmaya başladılar. Kamp sonrası Alman Hükümeti Pilates’ın yeni orduları eğitmesi için görevlendirdi . Bu görevden mutsuz olan Pilates deniz yoluyla ABD’ye gitmeye karar verdi ve bu yolculuğu esnasında da eşi Clara ile tanıştı. Clara hemşireydi. 1926’da New York’a taşınan Joe ve Clara  New York City’de ilk pilates stüdyosunu açtılar ve burada Joe’nun kontroloji adını verdiği metodunu uygulamaya başladılar. Joe hayatı boyunca hastalarıyla ilgilendi ama en büyük etkiyi dans komitesinde çalışan Ted Shawn, Ruth St. Denis, George Balanchine ve daha birçok sakatlık geçiren dansçıyı iyileştirerek yarattı. Joe sürekli yeni egzeresiz aletleri üretmeye çalışajn bir mucitti. Reformer, Wunda Chair, Cadillac, Ladder Barrel, Spine Corrector ve daha birçok mükemmel ekipman dizayn etti. Pilates’ın ilk yapmış olduğu ekipmanların birçoğu şu anda hala çalışabilir durumdadır.

Pilates Metodu bütünsel sağlığa giden yolu göstermektedir.Pilates, Kontroloji Yoluyla Yaşama Dönüş adlı kıtabının ılk paragrafında şöyle yazmıştır;

Fiziksel zindelik mutluluk için ilk gereksinimdir. Bizim fiziksel sağlık anlayışımız, gündelik ve rutin işlerimizi içten gelen bir tat ve zevk duyarak, doğal, kolay ve tatminkar bir şekilde yapabilme kabiliyetine sahip, zihni kuvvetli ve bütün kısımları eşit ölçüde gelişmiş bir vücuda erişmek ve bu vücudu korumaktır.

Joseph  Pilates

İlk Cadillac

Pilates Tarihçesi:

Neden Pilates?

Pilates egzersizlerinin temel amacı zihin-beden bütünlüğünü sağlamaktır. Verimli bir çalışma için her egzersizde nefese ve hareketlerin doğru yapılmasına odaklanmak gereklıdır.  Pilates vücudun merkezini (core) güçlendirip, denge ve koordinasyonu arttırarak stresi azaltmaktadır. Egzersizler güvenli ve kontrollü yapıldığından her yaş seviyesine uygundur. Pilates yapan kişi vücudunu daha ıyı tanır ve sınırlarını bilir, Pilates günümüzde spor salonlarında, özel stüdyolarda, rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde çeşitli rahatsızlıkları olan insanlardan profesyonel sporculara kadar herkesin sağlığını iyileştirmek, -iyileştirilen vücutların korunması-  için kullanılmakta ve günlük hayatta da etkilerini kısa sürede göstermektedır.

 

Sıkı ve kuvvetli karın, sırt ve kalça kasları sağlar.

Esneklik, denge ve güç gelişimi sağlar.

Vücut duruşunu destekler ve duruş bozukluklarına bağlı sorunları giderir.

Kas kontrolünü öğretir.

Dolaşım sistemini düzenleyerek rahatlamayı sağlar.

Doğru nefes almayı öğretir.

Fiziksel uygunluk düzeyini arttırır.

Sakatlanma riskini azaltır.

Konsantrasyon gücünü arttırır.

Atletik performansı arttırır.

Kendine güveni geliştirir.

Stres kontrolü sağlar.

Pilates Prensipleri:

1- Kontrol

Pilates egzersizleri esnasında beden tamamen kontrol altında olmalı. Harekete giriş, hareket süreci ve çıkış bizim kontrolümüz dahilindeyken, bedeni tamamen hissedebilir ve gözlemleyebiliriz.

 

2- Nefes

Pilates egzersizlerinde nefes hayati önem taşımaktadır. Nefesin alındığı ve verildiği konumlar, hareketten harekete dikkatle takip edilmelidir,çalıştırılacak bolgeye ve amaca uygun olarak nefes dengelenır. Nefesin alınışı burundan içeri akarcasına derin  ve verilişi ise ağızdan sıcak ve soğuk nefes çalışlmasına gore sesli veya  iç geçirircesine olmalıdır.

Hayatın ilk ve son hareketidir nefes almak . J.Pilates

 

3- Merkezleme

Pilates hareketlerinde merkez (günlük hayatın aksine kolların bacakların kullanımının  dışında) karnımızı, alt sırtımızı ve kalçamızı çevreleyen bölge (enerji santrali), pelvik bölgedir.

 

4- Akıcılık

Pilates egzersizleri kendi içinde bir sisteme ve akıcılığa sahiptir, hareketlerde keskin geçişler ve sertlikler yoktur. Hareketler sürekli ve ağır akan devinimler halinde ve kontrollü olarak yapılır.

 

5- Kesinlik

Pilates egzersizlerini uygularken hareketlerin ksin ve net olmasına dikkat etmeliyiz, buradakı amaç hareketin hakkını vermektir. Vücuttaki kesinlik ve kontrol azaldığında pilates kendi içindeki bütünlükten uzaklaşmaya başlar.

Pilates egzersizlerinde tüm prensipler birbirini dengelemekte ve büyük önem taşımaktadır. Ama gevşeme, özellikle hamilelikte daha da önemlidir. Hamilelik ruhsal olarak fazlasıyla yıpratıcı olabilir, hassasiyet fazladır. Gevşeme ile beraber, imgelemeler ile dikkatin harekete ve hareketi yöneten gövde bölümüne odaklanması, nefesin akışıyla bir uyum içinde olmasıyla sağlanan rehabilitasyon, meditatif olarak anne adayını daha da rahatlatır ve dinginleştirir.

 

6- Konsantrasyon

Pilates egzersizlerinde konsantrasyon esastır. Vücudun her parçası  uyum içinde ve doğru duruşları muhafaza ederek hareket etmelidir. Bunları yaparken viziolize etmek-imgelemeleri kullanmak- konsantrasyon ve hareketleri hissetmek açısından önem kazanır. Aynı zamanda hareketin içinde olmak, hissetmek, imgeleme yapmak beyni, günlük hayattan uzaklaştırdığı için de rehabilitasyon edici ve rahatlatıcı bir etki de sağlamaktadır.

Kimler Yapabilir?

500’e yakın farklı hareket ve modifikasyonlar sayesinde Pilates, yalnızca performansını artırmak ve sakatlanma riskini en aza indirmek isteyen sporcular, dansçılar ve sanatçıların değil, her yaşta ve her kondisyon düzeyindeki insanın rahatlıkla yapabileceği bir egzersiz sistemidir. Vücut üzerindeki inanılmaz etkisi sayesinde bugün Madonna, Uma Thurman gibi Hollywood yıldızları, ünlü sporcular, işadamları hatta kraliyet ailesi mensuplarının tercihi haline gelmiştir.

Ancak her egzersiz programında olduğu gibi gebelik, sağlık problemi veya sakatlığı olanların mutlaka doktora danışarak Pilates yapmaya başlamaları gerekmektedir. Pilates, iyileşmeye olan olumlu etkisinden dolayı bugün doktorlar tarafından hastalarına önerilmektedir.

 

Ne sıklıkta yapılmalı?

Başlangıç seviyesindeki kişiler için haftada en az iki ya da üç günlük çalışma idealdir. Daha iyi sonuç almak için bedeninizi dinlendirmelisiniz. Ancak belli bir seviyeye geldikten sonra haftada beş ya da altı gün bile çalışmak isteyeceksiniz.